Wat zijn de verschillende soorten verlichtingssystemen?

Als u tijdens een stroomstoring voortdurend uw verlichting moet vervangen, vraagt u zich misschien af of de achterkant van uw lamp wel het probleem is. Vaker wel dan niet worden verlichtingsproblemen zoals deze veroorzaakt door een probleem met de technologie. Het American Molecrystalline Laboratory (AML) beschouwt dit als het meest voorkomende type probleem in gebouwen met een lage vochtigheidsgraad, waar meer dan 50% van de circulerende lucht meestal vocht bevat.

Hoe weet ik dat dit het probleem is?

Airconditioningtechnici zijn opgeleid om elk airconditioningsysteem te controleren op overmatige slijtage. Zij schakelen automatisch de inefficiënte systemen uit of “er is iets mis met het circuit” voordat het systeem afkoelt. In de meeste gevallen kan een lamp of een groep lampen echter selectief worden geschakeld zonder dat de operator iets hoeft te doen.

We kunnen meer te weten komen over verlichtingssystemen en lampen uit de volgende onderwerpen:

Soorten verlichtingssystemen

Er zijn vier soorten traditionele verlichtingssystemen:

1. Gedistribueerde verlichting

2. Geïnstalleerde verlichting

3. Fabrieksverlichting

4. Meerlaagse verlichting

Lampenmotoren

1. Gloeilampen

Dit zijn de bekende lichten die velen van ons hebben meegemaakt bij vrieskou of sneeuwstormen. Deze worden meestal aangedreven door een batterij of een motor. Enkele opties waar u uit kunt kiezen zijn dimmers en knipperlichten.

2. Compacte fluorescentielampen (CFX)

Deze zijn veiliger in het gebruik, omdat zij minder warmte produceren dan andere soorten lampen. Zij koelen echter langzamer af, zodat zij nauwlettend in het oog moeten worden gehouden om ervoor te zorgen dat zij niet oververhitten.

3. halogeenlampen

Deze lampen zijn oorspronkelijk ontwikkeld door de Universiteit van Chicago. Ze zenden een zeer kleine hoeveelheid licht uit, zodat je ze in clusters kunt plaatsen om een patroon te creëren.

4. gloeilampen

Dit zijn traditionele lampen die al sinds het begin van het lichtproductiesysteem worden gebruikt. Hoewel zij licht produceren, verbruiken zij ook veel energie. In vergelijking met de andere verlichtingssystemen wordt er meer energie gevraagd.

5. LED-lampen

LED lampen zijn uiterst stijlvol en koel. Ze gaan ook lang mee, in tegenstelling tot andere lampen. LED’s worden gevoed door drie of vier gloeilampen van 60 milliampère-uur, wat een ongeveerOps-tijd kan geven.

6. fluorescerende gloeilampen

TL-buizen zijn een voorbeeld van een op laser gebaseerde LED. Ze zijn gedimd en flikkeren, maar hebben dezelfde helderheid als een fluorescentielamp. Door hun lage puntversterking zal de helderheid van de tekst en andere beelden worden verbeterd.

7. Hybride lampen

rijtjeslampen vallen in drie categorieën:

1. Lampen met verminderde lichtsterkte

Deze lampen gebruiken koele kleuren en worden vaak gebruikt in kunst en cultuur. De kleur van de lamp hangt af van de mate van intensiteit van de kleur. De kleur wit vertegenwoordigt de minste hoeveelheid verbruikte energie.

2. Meerverlichtingslampen

Deze lampen zijn als fluorescentielampen met een mengeling van de traditionele lampen en LED’s. De verlichting van deze lamp genereert een helder wit licht.

3. LCD gloeilampen

Er zijn twee soorten LCD-lampen:

1. Vol-toon LCD

2. Polyfasisch (P-P)

Volledig getinte LCD-lampen kunnen van kleur en helderheid veranderen naarmate het beeldscherm in de loop van de tijd verandert. Een goede eigenschap van dit type licht is dat het zeer gemakkelijk kan worden gedimd.

2. halogeenlampen

Deze lampen geven een zeer lichtgevend effect. Gewoonlijk hebben ze een rendement van ongeveer 80%. Hoewel ze niet zoveel licht geven als een fluorescentielamp, gaan halogeenlampen wel 20.000 uur mee.

3. LED-lampen

LED lampen zijn over het algemeen helder, maar ze gaan slechts ongeveer 20 tot 100 uur mee. Bovendien zijn LED lampen uiterst gevoelig voor elektrische stroomverschuivingen, trillingen en lichtvervuiling.

4. Dimbare verlichting

Er zijn twee soorten dimbare lampen:

1. Polycarbonaat lampen

Deze lampen zijn verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren en leveren prachtige resultaten op bij zwart-witreclame en creatieve projecten.

2. Meestal op basis van kwik

Deze lampen worden meestal gebruikt in LED zaklampen en geven ongeveer 100 uur licht.

Als u creatief bent en originele flitslichtkleuren kent, kunt u spectaculaire resultaten bereiken met deze twee soorten lampen.

Het beste aan deze lampen is dat ze weerbestendig zijn en buiten meegaan, in tegenstelling tot fluorescentie- en gloeilampen.

Meer lezen:

Groepenkast installeren 

Elektricien Veenendaal 

Elektrotechniek Veenendaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.